socratesXreflect_alt

Nerede Kalmıştık?

6 dk

Maradona'nın halleri, VAR uygulaması, teknik direktör krizi, utangaç yıldızlar… 2018 Dünya Kupası'nı 18 maddeyle hatırlamaya ne dersiniz?

1

Rusya'ya hayli iddialı giden İspanya Milli Takımı'nda, teknik direktör Julen Lopetegui'nin turnuva sonrası için Real Madrid'le anlaştığı medyaya yansıyınca kıyamet koptu. Lopetegui ile yollar ivedi bir biçimde ayrılırken, kutsal görev Fernando Hierro'nun kucağına düştü.

2

Maradona'nın sıradışı davranışlar sergilemesinin şaşırtıcı bir tarafı yoktu. Ancak yine de efsaneyi, 'kimyasal' bir ruh haliyle tribünlerde salınırken görmek çıtayı bambaşka bir noktaya taşımıştı. Maradona emekli olduktan sonra dahi bir Dünya Kupası'na damga vurmayı başarmıştı.

3

2018 Yazı'nda akla hayale gelmeyecek birçok yerde yuvarlanan bir Neymar görmek mümkündü. İsviçre maçındaki bir pozisyonun ardından yuvarlanarak uzun bir mesafe kat eden Neymar, turnuva boyunca sosyal medyanın gazabından kurtulamadı.

4

Kaleci Alisson'un İsviçre maçında sahaya giren dev balonu ayağıyla hunharca patlattığı görüntüler ortamlara bomba gibi düştü ve sosyal medya sakinlerinin yaratıcılığı ile milyonlarca kahkahaya vesile oldu.

Alisson Becker

Alisson Becker

5

VAR uygulamasının kullanıldığı ilk Dünya Kupası, Rusya 2018 oldu. Fransa, Avustralya'ya karşı VAR incelemesi sonucunda penaltı kazanırken, penaltıyı gole çeviren Griezmann da VAR uygulaması sayesinde Dünya Kupası'nda gol bulan ilk futbolcu oldu.

6

Turnuvanın en güzel maçlarından birini oynamak, iki komşu ülkeye nasip oldu. B Grubu'nda ilk maçlarında İspanya ve Portekiz birbirlerine üstünlük sağlayamadı. İspanya'da Costa'nın iki, Nacho'nun bir golüne; Portekiz, Ronaldo'nun hat-trick'iyle yanıt verdi.

7

Harry Kane'in önderliğinde, "It's coming home!" nidalarıyla yeri göğü inleten İngilizlerin oyununu yarı finalde Hırvatistan bozdu. Üçüncülük maçında Belçika'ya da yenilen İngiltere'nin eve giderken yanında götürdüğü tek ödül, 6 golle gol kralı olan Kane'in aldığı Altın Ayakkabı oldu.

8

Modric'li, Perisic'li, Mandzukic'li Hırvatistan ile Mbappe'li, Griezmann'lı, Pogba'lı Fransa'nın karşılaştığı final tam altı gole sahne oldu. 4-2'lik skorla Fransa lehine tamamlanan maçın ardından Dünya Kupası 20 yıl sonra yine Maviler'in elinde yükseldi.

Rusya'dan şampiyonlukla ayrılan Fransa Milli Takımı

Rusya'dan şampiyonlukla ayrılan Fransa Milli Takımı

9

Rusya'daki turnuva, Dünya Kupalarında ilk kez Fair Play Puanı'nın kullanımına sahne oldu. H Grubu'nda sıralamayı etkileyen tüm istatistikleri eşit olan Japonya ve Senegal'den bir üst tura çıkan ekibi, gördükleri sarı kart sayıları belirledi. Rakibinden daha az sarı kart gören Japonya, yola devam etti.

10

Mısır üç mağlubiyetle grup aşamasında elenmiş olsa da turnuvaya bir iz bırakmadan gitmek onların lügatinde yazmıyordu. Grubun son maçında Suudi Arabistan'a karşı 45 yaşındaki kaleci Essam El Hadary sahaya çıktı ve Dünya Kupası'nda forma giyen en yaşlı oyuncu oldu.

11

Finalin ardından herkes kupa ile fotoğraf çektirirken, arkadaşlarından kupayı bir türlü isteyemeyen utangaç N'Golo Kante'nin imdadına Steven Nzonzi yetişti. Daha sonra Parc des Princes'teki kutlamaların odak noktasında yer alan Kante, adına bestelenen şarkı hep bir ağızdan söylenirken yine aynı utangaçlıkla dinliyordu.

12

Sırbistan maçında İsviçre'ye galibiyeti getiren Arnavut kökenli oyuncular Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri, gol sevinçlerinde çift başlı kartal jesti yapınca FIFA'dan 10'ar bin frank ceza aldılar.

13

Tarihinde ilk kez kupaya katılan İzlanda, ilk maçta Messi'li Arjantin'in karşısındaydı. Messi'nin kaçırdığı penaltı, İzlanda futbol tarihine yeni bir satır daha ekledi. İzlandalılar, sonraki maçları kaybedip kupaya veda etseler de yeri göğü inleten alkışlı ritüelleriyle turnuvaya renk kattılar.

İzlandalı taraftarlar

İzlandalı taraftarlar

14

Son şampiyonun grup aşamasında elenmesi geleneği 2018 Dünya Kupası'nda da devam etti. Almanya, F Grubu'nun son maçında Güney Kore'ye 2 golle mağlup oldu ve eve erken döndü.

15

H Grubu'nda son maçını oynayan Belçika, Januzaj'ın golüyle İngiltere karşısında öne geçmişti. O sırada Batshuayi'nin sadece gole sevinmesi yeterliydi. Ancak o, filelerden dönen topu kale direğine degajlamayı seçerek yanlış bir karar verdi ve apansızın yüzünde bir acı hissetti.

16

Rusya ile İspanya arasında oynanan son 16 maçı penaltılara gitti. Kaleci Akinfeev'in sol ayağıyla kurtardığı penaltı, hem Rusları çeyrek finale taşıdı hem de Rus futbol tarihinin son dönemine dair ışıltılı bir an olarak hatırlarda kaldı.

17

Mısır, Fas, Nijerya, Tunus ve Senegal 2018 Dünya Kupası'na Afrika'dan katılan takımlardı. Ancak hiçbiri grup aşamasını geçmeyi başaramadı ve böylece 1982'den bu yana ilk kez bir Dünya Kupası'nda Afrika takımları gruptan çıkamamış oldu.

18

Son 16 turunda iki dev, Fransa ve Arjantin karşı karşıya geldi. Arjantin ikinci yarının başında öne geçse de Benjamin Pavard'ın attığı müthiş golle rüzgâr tamamen tersine döndü. Maçın sonunda Fransızlar turu geçerken Messi ise bir Dünya Kupası'ndan daha boynu bükük ayrıldı.

Socrates Dergi